Burdur Arkeoloji Müzesi

Burdur Arkeoloji Müzesi, Hamidoğulları döneminde yapılmıştır. Burdur Arkeoloji Müzesi, 1956 yılında Kütüphane bölümünde oluşturulmaya başlanmış ve 1963 yılında da ziyaretçilerine açılmıştır.

müze görünüm 001

Müze alanında 2 teşhir salonu, bahçesinde ise 1 tane açık hava teşhir mekanı bulunmaktadır. Müzede sergilenen eserler Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait olup çeşitli değerli parçalardan oluşmaktadır. Bu değerli eserlerin başında heykeller, mezar stelleri, farklı mimari parçalar, lahitler, yazıtlar ve kabartmalar gelmektedir. Kremna antik kentinde yapılan kazı çalışmalarından elde edilen ve nu müzeye getirilen Athena, Hygieia, Leto, Apollon, Nemesis, Diyonisos, Aphrodit heykelleri başta olmak üzere, bölgede tanınmış erkek ve kadın heykel ve büstleri de yer almaktadır.

Anadolu’daki Neolitik dönemden günümüze kadar eşsiz örnekleri bu müzede görmek mümkündür. Burdur Arkeoloji Müzesi üç bölümden meydana gelmektedir. Üst katta Neolitik ile Erken Kalkolitik çağlara ait buluntularla eski tunç çağı buluntuları yer alır. İkinci bölüm olan giriş katı ise üç kısım olarak düzenlenmiştir.

Birinci kısımda Sagalassos Antik Kenti’nde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan buluntular, Roma’nın en iyi imparatorlarından olan İmparator Hadriani ve Marcus Auralius’a ait dev heykeller bu kısımda görülebilir. İkinci bölümde Kibyra Antik Kenti kazılarında çıkarılan, av sahnesinin canlandırıldığı frizler bulunmaktadır. Üçüncü bölümde ise Kremna Antik Kenti kazısında çıkarılan dokuz adet birinci sınıf mermer heykeller mevcuttur.

Yine müzede Hacılar, Kuruçay, Höyücek höyüklerinde yapılan önemli kazılar sonucu çıkartılan Geç Neolitik, Erken ve Geç Kalkolitik, İlk Tunç Çağına ait çeşitli çok önemli eserler de sergilenmektedir.

Ayrıca Frig, Pers, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerini temsil eden çeşitli aletler ve süs eşyaları, mühürler, sikkeler de koleksiyonlarını da bu müzede görmek mümkün.