Burdur Camiileri

Burdur Camiileri, Burdur’un ismi şehri kuran Türkmen boylarından Kınalı Oymağı mensupları, konaklama yeri ararken, burayı bulurlar ve bölgenin güzelliği karşısında “Cennet Buradadır” derler ve “Burada Dur” sözü zamanla hece düşmesine uğrar ve Burdur’a dönüşmüştür. Bu yazımızda size Burdur’da bulunan camilerden örnekler vereeceğiz.

Şeyh Sinan Camisi : Merkez Sinan mahallesinde bulunan Şeyh Sinan Cami, 1776 yılında yapılmıştır. Ancak 1914 yılında depremden dolayı hasar görmüş ve ardından yenilenmiştir. Cami minaresi Burdur taşından yapılmıştır ve ince görünümlüdür.

Selimoğlu (Selimzade) Camii : Yapılış tarihi belli olmayan cami, il merkezinin doğusundadır. Yanındaki türbeye ait kitabe baz alınırsa, 1886 yılında, Selimzade Hacı İsmail tarafından yapılmış diyebiliriz. Burdur Camiileri boyuna dikdörtgen planlıdır. Moloz taştan yapılmış olan caminin, kuzey batısında ahşap direklerin taşıdığı ahşap bir son cemaat bulunmaktadır. Ancak duvarlardaki bazı izlerden burada kapalı bir son cemaat yeri olduğu sanılmaktadır. Son cemaat yerinde ibadet mekanına açılan giriş kapısı dikdörtgen bir çerçeve içerisindedir. Kapı kemerinin iki köşesinde de bezeme olarak yalnızca iki rozet buluşmaktadır. Oldukça sadedir..Mnaresi ahşap olan caminin l914 depreminde yıkıldığı sonra yine ahşap olarak yapıldığı bilinmektedir. Minare kaidesine bitişik olarak Selimzade Hacı İsmail’in l886 tarihli türbesi bulunmaktadır.

Burdur Ulu Camii (Camii Kebir) : Merkez pazar mahallesinde bulunan caminin Hamitoğullarından Dündar Bey tarasından 1300 yılında yaptırıldığı bilinmektedir.Ancak ilerleyen yıllarda harap olan bu camiyi Çelik Mehmet Paşa 1749 yılında ikinci kez yaptırmıştır. Maalesef, bir deprem sonucu yıkılan cami 1935 yılında Neo-Klasik üslupta yeniden yapılmıştır. Kesme taşlardan yapılmıştır. Üzeri ahşap bir tavan ile örtülmüştür ve üst örtüsü de oluklu kiremit çatılıdır. İç mekanda herhangi bir süsleme bulunmamaktadır.